HISTORIA e Fierit

Historia e Fierit nder vite!

Historia e Fierit nder vite!

Materiali i Publikuar ne Fieri.com mbi "Historine e Fierit" eshte shkruar nga historian Ilirian Gjika. Ne kete informacion te vlefshem historik do te gjeni te
image

Veshtrim fiziko – gjeografik

Rrethi i Fierit perben njeren nga 36 ndarjet territoriale te Republikes se Shqiperise te quajtura rrethe. Ai shtrihet ne rajonin perendimor te vendit duke zene...
Lexoni me shume
image

Ne driten e zbulimeve arkeologjike (Paleoliti)

Gjurmet me te vjetra te njeriut parahistorik ne treven e Fierit jane zbuluar ne stacionet 1 dhe 2 te Kryegjates dhe ne ate te Portezes1....
Lexoni me shume
image

Neoliti

Vendbanim i neolitit eshte stacioni i Cakranit. Vendbanimi i perket periudhes se neolitit te mesem,2 ne te cilin u bene ndryshime te rendesishme ekonomike-kulturore. Nje...
Lexoni me shume
image

Bronzi

Gjurme te bronzit te vone (1500pk.1100pk) i gjejme ne varrezen tumulore te Patosit. Gjurmimet dhe germimet arkeologjike tregojne se ne kete periudhe filloi gjeresisht pergatitja...
Lexoni me shume
image

Epoka e Hekurit

Nga historografia shqiptare epoka e hekurit ne vendin tone ndahet ne tre faza zhvillimi. Ne fazen e pare e saj(fillim shek 11 pes-fund shek 9...
Lexoni me shume
image

Taulantet

Gjate periudhes se antikitetit territori nga propatoka e Dyrrahut (Lumi Mat) e deri ne lumin Vjose(Aous) banohej nga fisi Ilir i Taulanteve. Pergjate lugines se...
Lexoni me shume
image

Bylinet

Fisi Ilir i Bylineve jetonte ne krahinen e sotme te Mallakastres, pergjate lugines se Vjoses. Gjate periudhes urbane(qytetare) shek V-I pk u krijua koinoni(lidhja) i...
Lexoni me shume
image

Apollonia

Migrimi grek u perhap edhe ne bregdetin e Ballkanit perendimor. Duke ia besuar veten anijeve te tyre ata kalonin nga nje breg ne tjetrin dhe...
Lexoni me shume
image

Qytete te tjera

Duke perjashtuar territoret qe zinte Polisi i Apolonise, ne tokat e taulanteve shtriheshin edhe disa qytete si Arnisa, Sesareti etj. Straboni na jep te dhenat...
Lexoni me shume
image

Rrjeti Rrugor

Gjate antikitetit ne treven e Fierit kryqezohej nje rrjet i dendur rrugor i cili lidhte te gjitha qendrat qytetare me njera-tjetren.Rruget ishin me kalldrem dhe...
Lexoni me shume
image

Ngjarje te vrullshme

Çdo qyteti fati i percakton nje ecuri te tille zhvillimesh ekonomike-politiko dhe shoqerore qe e dallojne ate prej simotrave te tjera. Keto veçori Apolonise ja...
Lexoni me shume
image

Se bashku me Romen

E drejta qe i dha Augusti Apolonise per te qene “e lire dhe e mbrojtur” e ndihmoi qytetin qe ta merrte veten pas luftrave te...
Lexoni me shume
image

Kristianizmi

Fillimet e kristianizmit ne bregdetin e Adriatikut Lindor i kemi qysh ne mesin e shekullit te I es. Shen Jeronim Eusebi1 nga Dalmacia deshmon se...
Lexoni me shume
image

Mesjeta

Historia e Shqiperise ka mungese dokumentash per periudhen kohore qysh nga koha e Strabonit dhe Ptolemeut(shekulli II) e deri ne kohen e pushtimit norman (shekulli...
Lexoni me shume
image

Pushtimi Bullgar

Qellimi kryesor i organizimit te themave ne Ballkan ishte frenimi i ekspansionit te shtetit Bullgar ne keto treva dhe veçanerisht ne ato shqiptare. Pasi thyen...
Lexoni me shume
image

Mbreteria e Napolit

Ne vitin 1071 nen goditjen e Normaneve Perandoria Bizantine u detyrua te braktiste pergjithmone zoterimet e saj ne Siçili dhe ne Italine e jugut. Nen...
Lexoni me shume
image

Despotati i Artes

Ne vitin 1204 kryqtaret pushtuan me sulm Kostandinopolin duke e shperbere Perandorine Bizantine. Tokat e saj u ndane midis pjesemarresve ne kryqezate ku Venediku mori...
Lexoni me shume
image

Mbreteria e Arberit

Mbreti i Napolit Karli I Anzhu pushtoi ne vitet 1268-72; Durresin, Vloren dhe territoret midis tyre. Ne baze te traktatit te Viterbos, nenshkruar ne 27...
Lexoni me shume
image

Muzakajt ne Myzeqe

Familja Muzaka3 sundoi perreth dy periudha kohore: E para zgjati ne vitet 1286-1343, ndersa e dyta ne vitet 1374-1417. Pushtetin e saj politik dhe administrativ...
Lexoni me shume
1 2 3 4 next total: 61 | displaying: 1 - 20