HISTORIA e Fierit

Aspekte nga jeta ekonomike – shoqerore dhe kulturore e Treves (Fillimi i shekullit XX)

Ne vitet e para te shekullit XX ne treven e Fierit mbizoteronte varferia ekonomike dhe nje prapambetje e madhe ne te gjitha fushat e jetes.
Arben Alliaj - Ben ART Studio

Ndertimet

Ne ditet e sotme disa prej monumenteve me te vjetra te qytetit te Fierit, si ura e gurte mbi Gjanice dhe kisha e vjeter e Shen Gjergjit nuk ekzistojne me, duke e lene qytetin pa kujtese historike....
Lexoni me shume

Me shtetin shqiptar

Ne korrik 1918 trupat austrohungareze u larguan nga Fieri duke filluar terheqjen. Vendin e tyre e zune italianet, te cilet qe nga Vjosa e zhvendosen frontin e luftes drejt veriut....
Lexoni me shume

Jeta politike

Ne vitin 1921 ne Shqiperi u zhvilluan per here te pare zgjedhjet parlamentare. Ne keto moren pjese partite politike shqiptare te kohes si: Partia Popullore dhe Partia Perparimtare. ...
Lexoni me shume

Revolucioni i Qershorit 1924

Me vrasjen e Avini Rustemit ne 20 prill 1924 opozita politike shqiptare akuzoi qeverine e kryeminstrit Shefqet Verlaci per kete akt dhe refuzoi te marre pjese ne punimet e Asamblese Kombetare (Parlamentit)....
Lexoni me shume

Triumfi i Legalitetit

Kthimi i Ahmet Zogut dhe i perkrahesve te tij ne pushtet u paraqit me termin “Triumf i Legalitetit”....
Lexoni me shume

Kryengritja e Fierit

Ne pranvere te vitit 1934 ne Shqiperi ishte formuar “Organizata e Fshehte” me qender ne Tirane dhe dege ne shume qytete te Shqiperise. ...
Lexoni me shume

Shnderrimet demografike

Regjistrimi i pare demografik i bere nga shteti shqiptar eshte ai i vitit 1923. Sipas tij Fieri ishte nenprefekture nen varesine e Beratit1....
Lexoni me shume

Arsimi, kultuara dhe sporti 1914 - 1939

E para shkolle e arsimit shqip ne qytetin e Fierit u hap ne 12 shkurt 19141. Ajo ishte e tipit plotore2 dhe ndodhej ne lagjen Shkoze (sot 1 Maj)....
Lexoni me shume

Pushtimi Italian (7 Prilli 1939)

Ne mengjesin e 7 prillit 1939 trupat ushtarake italiane sulmuan Shqiperine duke zbarkuar ne kater portet e saj si: Durres, Vlore, Shengjin dhe Sarande....
Lexoni me shume

Rezistenca antifashiste

Italia fashiste nuk gjeti perkrahje te madhe ne Shqiperi. Nderkohe vetem disa intelektuale, kolaboracioniste dhe disa figura te degjeneruara te regjimit monarkist u bashkuan me autoritetet e pushtimit....
Lexoni me shume

Operacionet ushtarake italiane mbi Mallakastren

Mallakastra qysh ne pranveren e 1943 ndodhej krejtesisht e lire pas shkaterimit te nenprefektures se Ballshit....
Lexoni me shume

Balli Kombetar

Njera prej forcave te tjera poliktike qe u formua gjate Luftes ishte Balli Kombetar1. Ajo perbehej nga nje shumice simpantizantesh kryesisht ne jug te Shqiperise si: pronare tokash, tregtare, fermere, dhe intelektuale....
Lexoni me shume

Pushtimi gjerman

Ne 8 shtator 1943 Italia fashiste shpalli kapitullimin e saj pa kushte dhe ndali veprimet ushtarake ne te gjitha frontet e luftes. Nuk vonoi asnje dite nga deklarata e gjeneral Badolios, kur ne Shqiperi u vendosen pushtuesit gjermane....
Lexoni me shume

Operacioni gjerman i qershorit 1944 dhe luftimet per clirimin e Fierit

Ne pranveren e vitit 19441 komanda gjermane vendosi te zhvillonte nje tjeter mesymje kunder UNCSH-se. Ne keto kushte kur mendohej i afert zbarkimi i trupave anglo-amerikane ne Ballkan, gjermanet ndermoren operacionin e qershorit per shkaterrimin e frontit nacionalclirimtar....
Lexoni me shume

Pas lufta (1945 – 1950)

Pas çlirimit te vendit nga UNÇSH-ja dhe debimit te admistrates se qeverise kolaboracioniste, filloi proçesi i ngritjes se aparatit te ri shteteror...
Lexoni me shume

Ekonomia Socialiste

Pasi u percaktua rruga e zhvillimit ekonomik te vendit sipas modelit socialit u hartuan edhe planet e ketij zhvillimi. Drejtimi kryesor i ketij programi ishte industralizimi socialist, sipas te cilit do te zhvillohej si dege prioritare e ekonomise industria e rende. Per kushtet ne te cilen ndodhej Shqiperia me nje ekonomi te vogel dhe te pazhvilluar, ky proçes kerkoi sakrifica te medha me sforcime te mjeteve monetare, te cilat renduan kryesisht mbi popullin. ...
Lexoni me shume
image

Kooperimi socialist

Bujqesia filoi zhvillimin e saj ne vitet 50 te shekullit XX. Tipet e ekonomive qe u zgjodhen nga politika ekonomike e shtetit ishin: ndermarrjet bujqesore te tipit socialist1 dhe kooperativat bujqesore. Per nje kohe te shkurter (10–15 vjeçare) me to qendroi dhe prona e vogel private ne bujqesi. Me tej u kalua ne reformime te ndryshme, ne bashkim – zmadhimin e kooperativave, krijimin e kooperativave te tipit te larte, tufezimin e oborrit kooperativist etj. Ekonomite Bujqesore drejtoheshin nga nepunes shteterore dhe ne to punonin punonjes me pagese. Ndryshe qendronte problemi i organizimit te kooperativave bujqesore. Ato kishin siperfaqe toke me te medha se fermat shteterore. ...
Lexoni me shume
image

Arsimi, kultura, sporti

Arsimi ne rrethin e Fierit u zhvillua veçanerisht ne vitet 50 te shekullit XX. Direktiva te veçanta per te shtroi “Konferenca e punonjesve te arsimit” e cila u mblodh ne Tirane ne datat 6 – 7 gusht 1955. Strategjia e hartuar kerkonte te arrinte objektivat e saj sipas slloganit mesim-pune-kalitje. ...
Lexoni me shume
image

Organizimi shteteror dhe zhvillimi Demografik

Ne vitin 19581 sipas ndarjes se re administrative te Republikes Popullore te Shqiperise vendi u nda ne 26 rrethe (1958 – 1992)2. Njeri prej tyre ishte dhe rrethi i Fierit me nje siperfaqe prej 1175 km2....
Lexoni me shume
back 1 2 3 4 next total: 61 | displaying: 41 - 60