Italia hap 80 mijë vende pune sezonale. Përfitojnë dhe shqiptarët. Kuotat e pranimit, sipas rajoneve

Font size: Decrease font Enlarge font
image

Qeveria italiane i ka hapur dritën jeshile punësimit sezonal të rregullt të shtetasve nga vende jo anëtare të Bashkimit Evropian. Të drejtën për të aplikuar për një kontratë pune në shtetin fqinj, në mënyrë legale, e gëzojnë edhe të gjithë shqiptarët e interesuar. Specialisti i Drejtorisë së Emigracionit, në Ministrinë e Punës, Durim Hatibi, informon se "është hapur rruga për punësimin e 80 mijë shtetasve nga shtete jo anëtare të BE-së, pas miratimit të kërkesave të paraqitura nga punëdhënësit italianë". Por këtë vit, ndryshe nga më parë, aplikimi për punësim sezonal në shtetin fqinj do të jetë krejtësisht individual. Nuk do të jetë më Ministria shqiptare e Punës ajo që do të negociojë me palën italiane për të garantuar këtë punësim sezonal të shqiptarëve në përputhje me kuota fikse. 80 mijë vendet e punës të miratuara përmes dekret-flukseve nga qeveria italiane këtë vit nuk janë të kufizuara në numër për secilin shtet. Gjithsecili qytetar nga vendet e rajonit tonë dhe më gjerë mund të konkurrojë për një kontratë pune, krejt individualisht dhe të përzgjidhet nga punëmarrësit italianë.

Afatet

Në Gazetën Zyrtare italiane të 10 prillit 2009 u botua i plotë Dekret-Fluksi për punëtorë stinorë, shtetas nga vende jo anëtare të BE-së. "Shifra 80 mijë përfaqëson kuotën maksimale të lejuar për të gjithë këta shtetas. Duke nisur nga 11 prilli, punëdhënësit që dëshirojnë dhe kanë nevojë për këtë kategori punëtorësh mund të hartojnë kërkesat me emër, që mund të dërgohen, duke filluar nga ora 8:00 e 15 prillit 2009", saktëson specialisti i Emigracionit, Durim Hatibi.

Duke iu referuar dokumentit të miratuar dhe që aktualisht ka marrë formë zyrtare të zbatueshme, Hatibi sqaron më tej se "sistemi i kuotave përcakton numrin maksimal të hyrjeve të lejuara për këtë vit në Itali. Kjo nuk do të thotë që një shteti jo anëtar të BE-së, apo institucioni të tij, i vijnë kërkesa pa emër, duke i lënë hapësirë atij që të përzgjedhë punëmarrësit". Pra, secili nga të interesuarit duhet të sigurojë individualisht kontrata pune nga një punëdhënës italian.

Si të gjitha kërkesat e deritanishme, edhe kërkesat për punëtorë stinorë kanë në themel kërkesën e një punëdhënësi, që e zgjedh me emër shtetasin e huaj, duke e njohur personalisht, apo me rekomandime të të njohurve, të afërmve, etj.

Siç del edhe nga përmbajtja e dekretit, kuotat për punësim stinor nuk ndahen në bazë shtetësie. Sidoqoftë, ky lloj punësimi, pavarësisht se në bazë ka kërkesën e punëdhënësit, nuk do të mundësohej për shtetasit shqiptarë nëse Republika e Shqipërisë nuk do të kishte nënshkruar Marrëveshje Bashkëpunimi me Republikën Italiane në fushën e migrimit, në dhjetor 2008.

Sipas Hatibit, e gjithë kjo paketë informative bën pjesë në fushatën informative të ndërmarrë nga Ministria e Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta, duke qenë në rolin kryesor në ofrimin e informacionit të saktë, të shpejtë dhe në shërbim të shtetasve. Ai shton se ka pasur shumë kërkesa të shtetasve shqiptarë, që rëndom pyesin: edhe pse njohim punëdhënës që janë të gatshëm të na sigurojnë një kontratë pune, sipas procedurave të vendosura nga shteti italian, nuk dimë si dhe kur të fillojmë procedurat dhe si të veprojnë. "Në këtë këndvështrim e menduam të dobishme të pasqyrojmë edhe ndarjen sipas rajoneve dhe provincave, të bërë nga Ministria e Punës, Shëndetit dhe Politikave Sociale të Italisë", pohon specialisti Hatibi.

Aplikimi

Ky nis me procesin e regjistrimit. Punëdhënësi duhet të lidhet me sitin e Ministrisë së Brendshme italiane: www.interno.it, të hyjë në zonën/fushën e posaçme për flukset stinore 2009 dhe të regjistrohet, duke futur emër, mbiemër, datëlindjen, një adresë të postës elektronike dhe një fjalëkalim hyrjeje. Kështu, do të marrë një e-mail, me udhëzimet për të konfirmuar regjistrimin dhe për të aktivizuar të drejtën e tij të përdorimit. Më tej kalohet në krijimin e moduleve. Duke futur adresën e-mail dhe fjalëkalimin, punëdhënësi i regjistruar mund të hyjë në zonën/fushën e dedikuar në www.interno.it dhe të krijojë modulet për kërkesën e tij për punësim. Për çdo modul duhen futur të dhënat vetjake dhe të atij punëtori stinor, të cilin ai dëshiron ta thërrasë në Itali. Plotësimi i mirëfilltë i moduleve do të bëhet në një moment të dytë. Hapi i tretë lidhet me domosdoshmërinë e shkarkimit dhe të instalimit në kompjuterin personal të softuerit të Sportelit Unik për Imigrimin (SUI). Në atë faqe gjenden lidhjet për të shkarkuar versionet e SUI-t për Windows, Linux dhe Os, si dhe manualet e udhëzimeve. Pas

aktivizimit të softuerit SUI, sigurohet që kompjuteri personal të jetë i lidhur me internetin dhe klikohet në "importa i moduli elettronici nel programma". Këtu duhen futur sërish e-mail dhe fjalëkalimi; pas kësaj modulet e aktivizuara më parë tek www.interno.it, do të kalojnë te kompjuteri personal.

Hartimi i kërkesave

Në këtë fazë nuk është e domosdoshme të jesh i lidhur me internetin. Nga faqja kryesore e SUI-t, klikohet te "visualizza domande da compilare" dhe vazhdohet duke plotësuar të gjitha fushat e kërkesës (tipi i kontratës që dëshiron të zbatosh, si punëdhënës, ku mendon të strehosh këtë punëtor, karakteristikat e ndërmarrjes tënde etj.); këto ruhen në pritje të dërgimit të kërkesës.

Gjatë hapit të fundit të aplikimit, punëdhënësi lidhet me internet dhe aktivizon në kompjuterin personal softuerin SUI. Ai klikon tek "visualizza domande da inviare", pra dërgon kërkesën për punësimin e punëtorëve stinorë. Ky veprim do të jetë i mundur, vetëm nga ora 8:00 e ditës së mërkurë, më 15 prill 2009.

Dekreti

Neni 1 i këtij dekreti saktëson se "në rrugë të programimit kalimtar të kuotave maksimale të hyrjeve të punëtorëve, shtetas nga shtete jo anëtare të BE-së për vitin 2009, pranohen në Itali për motive të punës stinore, si punëmarrës, shtetasit e huaj, nga shtete jo anëtare të BE-së, që qëndrojnë jashtë Italisë, kjo brenda një kuote 80 mijë, kuotë që do të shpërndahet, mes rajoneve dhe provincave autonome, nën kujdesin e Ministrisë së Punës, Shëndetit dhe Politikave Sociale. Mes punëtorëve stinorë nga Shqipëria pritet të përfitojnë edhe nga vende të tjera të rajonit tonë si Serbia, Mali i Zi, Bosnjë-Hercegovina, ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë.

Qëllimi i miratimit të këtij dekreti nga qeveria italiane lidhet me mundësimin e punëtorëve të domosdoshëm për kërkesa specifike të sektorit turistik dhe për vjeljen e produkteve bujqësore. A.Rr.


Flukset stinorë.

Kuotat për çdo provincë italiane


Në zbatim të detyrimit ligjor, Ministria e Punës ka shpërndarë tashmë 80 mijë kuotat për punëtorë stinorë, të programuar për vitin 2009. Më poshtë janë të gjitha këto kuota:Rajoni Liguria

Provincat

Xhenova 100

Imperia 250

La Specia 50

Savona 400

Totali 800


Rajoni Piemonte

Provincat

Alesandria 450

Asti 450

Biela 20

Kuneo 2000

Novara 50

Torino 800

Verbania C.O. 15

Verçeli 15

Totali 3800


Rajoni Val d‘Aosta

Provincat

Aosta 50


Rajoni Lombardia

Provincat

Bergamo 90

Breshia 550

Komo 20

Kremona 100

Leko 20

Lodi 100

Mantova 2600

Milano 200

Pavia 200

Sondrio 100

Vareze 20

Totali 4000


Provinca Autonome Trento

Trento 3000


Provinca Autonome Bolcano

Bolcano 1000


Rajoni Veneto

Provincat

Beluno 150

Padova 450

Rovigo 600

Trevizo 160

Venecia 1000

Verona 5500

Viçenza 90

Totali 8000


Rajoni Friuli Venecia Xhiulia

Provincat

Goricia 50

Pordenone 150

Trieste 50

Udine 450

Totali 700


Rajoni Emilia Romanja

Provincat

Bolonja 400

Ferrara 400

Forlì - Çezena 2000

Modena 600

Parma 200

Piaçenca 300

Ravena 2500

Rexhio Emilia 100

Rimini 1500

Totali 8.000


Rajoni Toskana

Provincat

Areco 250

Firence 180

Groseto 2500

Livorno 115

Luka 110

Masa Carrara 60

Piza 90

Pistoia 80

Prato 5

Siena 510

Totali 3900


Rajoni Marke

Provincat

Ankona 550

Askoli Piçeno 450

Maçerata 400

Pezaro-Urbino 450

Totali 1850


Rajoni Umbria

Provincat

Peruxhia 270

Terni 80

Totali 350


Rajoni Lacio

Frozinone 100

Latina 6530

Rieti 90

Roma 1000

Viterbo 180

Totali 7900


Rajoni Abruco

Provincat

Kieti 400

L‘Akuila** 3500

Peskara 300

Teramo 300

Totali 4500

** Kuota, përkohësisht të ruajtura, pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Imigrimit.


Rajoni Molize

Provincat

Kampobaso 440

Izernia 60

Totali 500


Rajoni Kampania

Provincat

Avelino 80

Benevento 750

Kazerta 2500

Napoli 1250

Salerno 2520

Totali 7100


Rajoni Pulja

Provincat

Bari 700

Brindizi 250

Foxhia 4500

Leçe 700

Taranto 350

Totali 6500


Rajoni Bazilikata

Provincat

Matera 300

Potenca 950

Totali 1250


Rajoni Kalabria

Provincat

Katanxaro 400

Kozenca 1450

Krotone 2900

Rexhio Kalabria 600

Vibo Valentia 50

Totali 5400


Rajoni Siçilia

Provincat

Agrixhento 50

Kaltaniseta 140

Katania 300

Ena 150

Mesina 180

Palermo 180

Raguza 3100

Sirakuza 1500

Trapani 100

Totali 5700


Rajoni Sardenja

Provincat

Kaljiari 130

Nuoro 500

Oristano 20

Sasari 50

Totali 700

Burimi Informativ: SHQIP

 

Shtoni ne: Add to your del.icio.us | Digg this story | technorati | Post to Myspace | Add to Facebook | Googlize this post! | Add to Windows Live | Add to Netvouz! | Save to Newsvine! | Bookmark with Onlywire | Reddit this | Add to Yahoo MyWeb | Spurl This! | Add to Linkatopia | Add to MyLinkVault | Add to Squidoo | Add to Searchles! |

Subscribe to comments feed Komente (42 postuar)

avatar
erjon cuko 29 April, 2009 02:22:35
jam guzhinjer dhe kerkoj te punesohem ne itali per pun sezonale ...
avatar
ermal 30 November, 2009 04:14:45
un jam nga shqiperia jetoj ne itali jam pa pune aktualoish kerkoj punsim jetoj ne milano
avatar
visar muzhaku 25 February, 2010 02:00:04
jam i interesuar per pun jam 20 vjeqar shtetas ikosoves
Reply Thumbs Up Thumbs Down
-1
Raporto nje shkelje rregullash
avatar
faton muzhaku 25 February, 2010 02:04:41
tung un jam faton muzhaku jam 30 vjeqar jam papun jam i interesura per punsim kam familje jam shtetas i kosoves
avatar
ardian rrogami 29 March, 2010 04:19:50
Jam i specializuar per punime hidraulike me eksperience 10 vjecare pune.Per momentin ndodhem pa pune.
avatar
Drilon dedaj 29 March, 2010 05:00:04
une jam nga shqiperia jetoj ne shqiperi,aktualisht pa pune kerkoj te punsohem,jam 23 vjec.
avatar
erton 29 March, 2010 07:33:50
un jam erton tahiri nga shkodra e shqipris edhe jam 20 vjeq dua te punsohem ne pun sezonale.
avatar
erton tahiri 29 March, 2010 07:41:31
un preferoj punen e pemtaris ose ne ndertim edhe jam 20 vjeq.
avatar
alison cuti 29 March, 2010 07:49:03
une jam i enteresuar per pune. dhe dua te behem kamarjer dhe jam 17 vjeq
avatar
redjan hodo 02 April, 2010 11:39:40
jam redjan hodo, 20vjec banoj ne qytetin e fierit dhe jam student i gazetarise ne vitin e dyte ne qytetin e elbasanit.jam i interesuar per pune sezonale ne itali.jam njohes i mire i gjuhes angleze, turke dhe italiane.faleminderit per mirekuptimin...
1 2 3 4 5 next total: 42 | displaying: 1 - 10

Shkruani nje koment

VINI RE! - Komentet e publikuara ne Fieri.com jane subjekt i ndryshimit edhe/ose fshirjes totale nese permbatja tyre cenon direkt apo indirekt figuren e autorit perkates se materialit te botuar. Gjithashtu cdo sharje, ofendim, fjalor vulgar apo edhe me teper, mund te sjell si pasoje edhe deri ne bllokim vizual te IP se kompjuterit tuaj per te vizituar faqet e Fieri.com!
  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Ju lutem shkruani kodin qe lexoni ne figuren e me poshteme:

Captcha
  • email Email nje shoku
  • print Print version
  • Plain text Plain text
Tags
Rate this article
3.50